Mayın Tarlası’na Giriş

Boş Mayın Tarlası panosu

Bu küçük karelerle ve sayılarla dolu gizemli panoya bakıyor ve merak ediyorsunuzdur: bu oyun da neyin nesi? Ne yapmalıyım? Nasıl oynanır? Bu makale bu sorularınızı yanıtlayacak ve her şeyi detaylıca açıklayacaktır.

İlk bilmeniz gereken şey oyuna başlamak için oyun panosunun herhangi bir yerine farenin sol tuşu ile tıklamanız gerektiğidir. Sonra, gördüğünüz rakamlara göre mayınların yerini bulmalı ve onlara bayraklarla emniyete almalısınız. Daha fazla mayın bulmak için daha fazla rakam bulmalısınız. Bu temel bilgileri aklınızda tutarken gelin size bir Mayın Tarlası oyununu nasıl kazanacağınızı gösterelim.

Öğretici: Mayın Tarlası nasıl oynanır?

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 1. adım

İşte tipik bir Mayın Tarlası oyunu böyle başlar: çok sayıda alandan oluşan bir pano. Bu alanlara “kareler” de deriz. Başlangıçta tüm kareler kapalıdır. Bir kareyi üzerinde sol tıklayarak açabiliriz. Açılan kare bir mayını gizliyorsa mayın patlar ve kaybederiz. Neyse ki ilk açtığımız kare hiçbir zaman bir mayın gizliyor olmaz. İlk hamleniz için istediğiniz herhangi bir kareyi seçebilirsiniz. Biz şimdi ortadaki kareyi seçeceğiz: mavi daire ile işaretlenmiş kareye sol tıklayarak bu oyuna başlıyoruz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 2. adım

İlk hamle geniş bir alanı açtı. Panonun ortasında birçok boş kare ile numaralarla çevrelenmiş kapalı karelerden oluşan iki alan görüyoruz: alanlardan biri solda biri de sağda. Bu numaralar sayesinde hangi karelerin mayın içerdiğini kestirebiliriz. Örneğin kırmızı daire içerisindeki kareyi ele alalım. Üzerinde 1 var, bu da etrafında bir yerde tam olarak bir mayın olduğu anlamına geliyor. Bu karenin etrafında toplam sekiz kare bulunuyor. Bunların yedisi zaten açılmış: soldaki üç tanesi boş ve aşağıdaki biri de öyle. Sağdaki karenin üzerinde 2 var. İki tane 1 yazan kare var: birisi kırmızı işaretli karemizin üstünde ve birisi de sağ alt köşesinde. Bu kareler açılmış olduğundan mayın içeriyor olamazlar. Hala kapalı olan tek kare, sağ üstteki mavi daire içerisine alınmış olan. Kırımızı daire içerisindeki 1’in etrafında tek bir mayın var ve saklanabileceği de tek bir yer var: mavi daire içerisindeki kare. Dolayısıyla bu kareyi bayrakla işaretleyebiliriz. Bunu yapmak için karenin üzerine farenin sağ tuşu ile tıklıyoruz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 3. adım

Böylece ilk mayınımızı bulduk ve ilk bayrağımızı yerleştirdik. Bu yeni keşiflerimizi yakındaki mayın içermeyen kareleri bulmak için kullanabiliriz. Kırmızı daire içerisindeki kareyi ele alalım. Bu karenin üzerinde 1 var. Kareye temas eden altı açılmış kare var: üç boş kare solda, altta bir tane 1, ayrıca biri yukarda biri de sağ altta olmak üzere iki tane 2. Diğer yandan kırmızı daire içerisindeki 1’e temas eden iki kapalı kare var: biri sağda bayrakla işaretli, biri de sağ üstte mavi daire içerisindeki. Çıkarımımız şöyle: kırmızı daire içerisindeki karenin yanında sadece bir mayın var ve bu mayın da zaten sağ tarafta bayrakla işaretlenmiş. Dolayısıyla etraftaki diğer kareler mayın içeriyor olamaz. Geriye kalan tek kapalı kare mavi daire içerisine alınmış olan. Bunda mayın olamayacağına göre üzerine sol tıklayarak açıyoruz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 4. adım

Şimdi ikinci adımda yaptığımız hamleyi tekrarlayabiliriz. Kırmızı daire içerisindeki iki kareye bakalım. Her ikisinde de 1 yazıyor. Her ikisinin de etrafında sadece bir tane kapalı kare var (mavi daire içerisindekiler). Dolayısıyla bu mavi daire içerisindeki iki kare mayın içeriyor olmalı. Üzerlerine sağ tıklayarak bunları bayrakla işaretleyelim.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 5. adım

Birkaç mayını bayrakla işaretledikten sonra mayın içermeyen kareleri arayabiliriz. Şimdi kırmızı dairelerin içerisindeki iki tanesine odaklanalım. Önceki gibi her iki karede de 1 yazıyor ve her ikisinin de etrafına bir bayrak yerleştirilmiş. Ayrıca, her ikisinin de etrafında henüz bayrak yerleştirilmemiş tam olarak birer kapalı kare bulunuyor. Bu kapalı kareler mavi daire ile işaretlenmiş olanlar. Kırmızı daire içerisindeki 1’lere başka bir mayın temas ediyor olamayacağına göre, mavi daire içerisindeki bu kareler mayın içeriyor olamaz. O halde bu karelerin her ikisine sol tıklayarak açabiliriz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 6. adım

Bir önceki adımda yeni rakamlar açmıştık. Bu sayılardan birisi kırmızı daire içerisindeki 2 rakamı. Bu 2’nin çevresinde zaten iki mayın var: biri altta ve biri de üst solda. Dolayısıyla bu 2’nin etrafında başka mayın olamaz. Etrafındaki tüm kapalı kareler güvenle açılabilir. Uygun durumda dört kare var: üçü sağda ve biri de daire içerisine alınmış 2’nin yukarısında. Bu dört karenin hepsini de sol tıklayarak açabiliriz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 7. adım

Önceki adımda açtığımız karelerden biri boştu. Oyun otomatik olarak boş kareler ve üstünde numara olan bazı karelerden oluşan geniş bir alanı açtı. Şimdi kırmızı daire içerisindeki 2 yazan kareye odaklanabiliriz. Rakam 2 olduğuna göre bu kareye temas eden tam olarak iki mayın olmalı. Ve etrafında da tam olarak iki kapalı kare var, mavi elips içerisindekiler. Bu iki kapalı kare mayın içeriyor olmalı o yüzden farenin sağ tuşunu kullanarak üzerlerine bayraklar yerleştirebiliriz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 8. adım

Bu adımda panonun sağ tarafını nihayet bitiriyoruz. Kırmızı daire içerisindeki 1’e temas eden zaten bir mayın olduğunu fark edebiliriz – bir önceki adımda bayrakla işaretlediğimiz mayın. Dolayısıyla bu 1’in etrafında, mavi daire içerisindeki kapalı kare de dahil olmak üzere, başka bir mayın olamaz. Bu kapalı kareyi sol tıklayarak açalım.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 9. adım

Panonun sol tarafı sağ tarafına göre daha karmaşık. Artık 1 veya 2 gibi bir rakamın etrafındaki kapalı karelerle tam olarak eşleştiği bariz bir hamle kalmadı. Bu sefer daha derin düşünmenin zamanı geldi. Mor daire içerisindeki 1’i ele alalım. Yanında tam olarak bir tane mayın olmalı. Yanında yeşil elips ile işaretli iki kapalı kare var. Dolayısıyla yeşil elipsin içinde mutlaka bir mayın olmalı ancak bu iki kareden hangisinde mayın olduğunu bulmamız gerekiyor. Şimdi mavi daire içerisindeki 1’e bakalım. Yeşil elips içerisinde bir mayın olduğunu zaten biliyoruz. Elipsin tamamı mavi dairedeki 1’in sınırları içerisinde. Bu da mavi daire içerisindeki 1’in etrafındaki diğer kapalı karelerin mayın içeremeyeceği anlamına geliyor. Bu durumda kırmızı daire içerisindeki kare mayın içeriyor olamaz. Neden? Çünkü eğer mayın içeriyor olsaydı mavi daire içerisindeki 1’in etrafında iki mayın olurdu: biri kırmızı daire diğeri de yeşil elipsin içerisindeki. Yeşil elips şüphe götürmeyecek şekilde mayın içerdiğine göre kırmızı dairede mayın olamaz. Bu yüzden kırmızı daire içerisindeki kareye tıklayarak onu açabiliriz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 10. adım

Durum artık daha yönetilebilir hale geldi. Yeşil daire ile işaretlenmiş iki karenin mayın içermesi gerektiğini kolayca anlayabiliriz. Neden? İlk olarak, mavi kare içerisindeki 2’den dolayı. Bu 2’ye temas eden sadece iki kapalı kare var, dolayısıyla da bu karelerde mayın olmalı. İkinci neden ise kırmızı daire içerisindeki 3’den dolayı. Bu 3’ün yanında zaten bayrakla işaretlenmiş bir mayın var. Ve yanında kalan iki mayını gizliyor olması gereken iki kapalı kare bulunuyor. Dolayısıyla yeşil ile işaretlenmiş bu iki kareye bayrak yerleştirebiliriz.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 11. adım

Bu adımda etrafında üzerindeki rakama göre yeterli sayıda bayrak olan iki kare görüyoruz. Kırmızı daire içerisindeki 1 ve 2 rakamlarına bakalım. Bu iki rakama temas eden kapalı kareler mayın içeriyor olamaz, o yüzden bunları güvenle açabiliriz. Dolayısıyla bu mavi işaretli tüm karelere sol-tık yapalım.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 12. adım

Bu defa mayın aramaya geri dönüyoruz. Kırmızı daire içerisindeki kareye odaklanalım. Etrafında iki mayın olmalı. Aşağıdaki biri zaten bulunmuş ve bayrakla işaretlenmiş. Diğeri mavi daire içerisindeki geriye kalan tek kapalı karede olmalı. Bu kareye farenin sağ tuşuyla tıklayalım.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 13. adım

Şimdi kırmızı daire içerisindeki 1’i ele alalım. Zaten etrafında bir mayın var, o yüzden etrafındaki diğer kapalı kareler -mavi elips içerisindekiler- güvenle açılabilir.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 14. adım

Oyun panosunun sol üstündeki sayaca bakalım. Şu anda “002”yi gösteriyor, bu da panoda bulunması gereken iki mayın kaldığı anlamına geliyor. Bu adımda onları bulacağız. Kırmızı daire içerisindeki 1 ve 2’yi ele alalım. Her ikisi de sadece tek bir kapalı kareye temas ediyor ve her ikisinin de etrafında gizli halde birer mayın olmalı. Bu yüzden kalan iki mayın mavi daire ile işaretlenmiş karelerin altında gizlenmiş olmalı.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 15. adım

Tüm mayınlar bayrakla işaretlendi ancak oyun henüz kazanılmadı. Çünkü oyunu kazanmanın şartı mayın içermeyen tüm karelerin açılması. Hatta mayınların nerede olduğunu hatırlayabiliyorsanız bayrak kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak bu daha ileri düzeyde oyunculara yönelik bir şey. Bu öğreticide bayraklar kullandık ve kazanmak için mavi elips içerisindeki kalan iki kapalı kareye sol-tık yapmamız gerekiyor.

Mayın Tarlası başlangıç eğitimi, 16. adım

Oyun panosunun üzerindeki güneş gözlüklü mutlu sarı yüz görseline bakın. Bu oyunun bittiğini ve kazandığınızı gösteriyor. Şimdi oyun panosunun sağ üst köşesindeki sayaca bakın. Bu geçen süreyi gösteriyor. “231” rakamı, yani oyunu bitirmeniz 231 saniye sürmüş. Bu pek de iyi bir sonuç değil ama bu öğretici yeni başlayanlara yönelik olduğundan endişelenecek bir şey yok.

İsterseniz YouTube’dan da öğretici bir video izleyebilirsiniz:

Düzenler

Artık temel şeyleri öğrendiniz. Mayınları ve mayın içermeyen yerleri nasıl bulacağınızı biliyorsunuz. Ancak tüm bu akılsal çıkarımlar çok zaman alıyor! Doğal olarak pratik yaptıkça hızlanacaksınız. Peki, gerçekten hızlı oynamanın bir yolu var mı?

Evet. Yeterince çok oynarsanız belirli rakam düzenlerinin mayınların nerede olduğunu ve nerede olmadığını gösterdiğini fark edeceksiniz. Pratik yaptıkça bu düzenleri ezberler ve git gide daha hızlı fark etmeye başlarsınız. Nihayetinde akılsal çıkarım devreden çıkar. Bazı rakamları görür ve anında mayınların yerini bilirsiniz. Hadi en basit örneğe bakalım: “köşedeki 1”.

“Köşedeki 1” düzeni, işaretsiz “Köşedeki 1” düzeni, işaretli “Köşedeki 1” düzeni, çözümlü

Aslında köşedeki 1 öğreticinin başlarında kullandığımız “bariz” bir düzen. Yukardaki ilk görsele bakın ve etrafında sadece bir kapalı kare olan tüm 1’leri tespit etmeye çalışın. İkinci resimde kırmızı daire ile işaretli olanlar. Bunlar “köşedeki 1’ler”. Mayının her birinin yanındaki tek kapalı karede olması gerektiğini biliyoruz. Bu mayınların yerleri üçüncü resimde bombalarla işaretlenmiş durumda.

Köşedeki 1 oldukça bariz bir düzendir, çünkü çok hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Temel hamleleri öğrendikten kısa bir süre sonra bunları artık şöyle adım adım yapmazsınız: 1’i arayın, kapalı haldeki tüm uygun kareleri sayın ve sayıların denk gelip gelmediğini değerlendirin. Bunun yerine panoya bakarsınız, köşedeki 1’leri hemen görürsünüz ve bayrakları etraflarında nereye yerleştireceğinizi bilirsiniz. İşte düzenler böyle kullanılır.

En popüler fakat daha az fark edilebilir düzen ise 1-2-1 düzenidir. Bu düzende, belli bir dizilişte yan yana bir tane 1, bir tane 2 ve bir tane 1 vardır. Böyle bir düzen görürseniz, 1’lerin yanında, 2’nin köşelerinde iki mayın vardır. Bu rakamların yanına öncesinden yerleştirilmiş bayraklar düzeni etkiler ve bunun gerçekten bir 1-2-1 düzeni olup olmadığına karar vermeden önce bunlar çıkarma işlemi ile eksiltilmelidir. Dolayısıyla bazen aslında 1-2-1 düzeni olmayan elinizde bir tane 1, bir tane 2 ve bir tane 1 vardır. Ve çoğu zaman da bir 1-2-1 düzeni oluşturan farklı rakamlarınız vardır. Bu pek kolaymış gibi görünmüyor o yüzden gelin birkaç örnek üzerinden bakalım.

1-2-1 düzeni, örnek 1, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 1, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 1, çözümlü

Şimdi ilk resimde görülen panonun bir parçasını ele alalım. Bu, açılış hamlesinden hemen sonraki bir panonun parçası. Bu açılışta biri yatay ve biri de dikey şekilde iki tane 1-2-1 düzeni görebilirsiniz. Bu 1-2-1 düzenleri ikinci görselde kırmızı elipslerle işaretlenmiş. Tecrübeli bir oyuncu bunları görür görmez mayınların nerede olduğunu anlar: her bir 2’nin kapalı köşelerinde mayın var ve 1-2-1 düzenine temas eden başka bir mayın yok. Bu mayınların yerleri sağdaki görselde bombalarla gösterilmiş. Mayın olmayan kareler ise üstüne çarpı atılmış bombalarla gösteriliyor.

1-2-1 düzeni, örnek 2, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 2, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 2, çözümlü

Bazen ilk hamlede açılan rakamların dizilimi yeni öğrenen oyuncuların canını sıkar. Solda bunun bir örneğini görebiliriz. Köşelerde 1’ler yok, bu yüzden mayınların nerede olabileceği hemen görülmüyor, yani yeni öğrenen oyuncular için böyle. Tecrübeli bir oyuncu ikinci görseldeki kırmızı elips ile işaretlenmiş 1-2-1 düzenini anında fark eder. Bu düzende her zaman 1’lerin yanında veya 2’nin köşelerinde iki mayın olur: bu düzene temas eden başka mayın olmaz. Bu durum sağdaki görselde görülüyor: mayın sembolü mayınların yerini gösteriyor ve üstüne çarpı atılmış mayınlar da mayınların olamayacağı yerleri gösteriyor. Oyuncu mayın sembollerinin olduğu yerlere güvenle bayrak yerleştirebilir ve üstü çarpılı olan karelere de sol tıklayabilir.

1-2-1 düzeni, örnek 3, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 3, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 3, çözümlü

Burada rakamlar 2-2-2 olsa da aslında elimizde bir 1-2-1 düzeni var. Çünkü kenarlardaki 2’lerin yanında mayınlar var. Bir rakamın yanında bir bayrak olduğunda rakamdan 1 sayı eksiltebilir, böylece onu mayın yokmuş ve üstünde bu yeni rakam varmış gibi düşünebiliriz. Burada çıkarma işleminden sonra 2-2-2 yerine ortaya 1-2-1 düzeni çıkıyor ve yukardaki ile aşağıdaki mayınlar artık “yok”. Sonuç olarak tecrübeli bir oyuncu anında iki mayının yerini tespit eder: birisi üstteki 2’nin sağında ve diğeri de alttaki 2’nin sağında. Diğer kapalı karelerin hiçbirinde mayın yok. Son görselde bu görülüyor: iki mayını (bomba ile işaretli olanlar) bayrakla işaretleyebilir ve diğer üç kareye (çarpı atılmış bomba ile işaretli olanlar) bomba olmadığından sol-tık yapabiliriz.

1-2-1 düzeni, örnek 4, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 4, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 4, çözümlü

Bu da mevcut bayrakları rakamlarla birlikte değerlendirince ortaya 1-2-1 düzeni çıkmasının başka bir örneği. Burada 2-2-1 görüyoruz ama ilk 2’nin üstündeki bayrak onu 1 yapıyor, o yüzden elimizde 1-2-1 var. Bu da iki mayını ve mayın içermeyen iki kareyi hızlıca tespit etmemizi sağlıyor.

1-2-1 düzeni, örnek 5, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 5, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 5, çözümlü

Burada durum biraz daha karışık çünkü bir 3-3-1 düzenine iki bayrak temas ediyor. Bu iki bayrağı hesaba katarsak düzen 1-2-1 haline geliyor. Her iki bayrak da üstteki 3’ün yanında olduğundan bu 3’den 2 çıkarmamız gerek. Alttaki bayrak alttaki 3’e de temas ettiğinden bu 3’den 1 çıkarıyoruz. Sonuç olarak elimizde (3-2)-(3-1)-1 ⇒ 1-2-1 var. Bu da biri üstteki 3’ün hemen sağında ve biri de alttaki 1’in hemen sağında iki mayın olduğunu gösteriyor. Bu düzenin etrafındaki diğer kapalı karelerde mayın yok.

1-2-1 düzeni, örnek 6, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 6, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 6, çözümlü

Bu da basit ama yaygın bir durum. Panonun kenarındaki bir 1-3-2 düzeni komşu bir bayrak ile 1-2-1 düzenine dönüşüyor.

1-2-1 düzeni, örnek 7, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 7, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 7, çözümlü

Bu örnekte tek bir bayrağın nasıl üç rakamın tümünü etkilediğini ve düzeni 2-3-2’den 1-2-1’e dönüştürdüğünü görüyoruz.

1-2-1 düzeni, örnek 8, işaretsiz 1-2-1 düzeni, örnek 8, işaretli 1-2-1 düzeni, örnek 8, çözümlü

Bu son 1-2-1 düzeni örneğinde 3 mayının 2-3-3 düzenini 1-2-1 düzenine dönüştürmesini görüyoruz. Sonuç olarak iki mayın ve mayın içermeyen üç kareyi buluyoruz.

Bunun doğru olduğunu nasıl biliyoruz? Yukardaki durumların tamamında mayınların orada olduklarından, başka bir yerde olmadıklarından nasıl emin olabiliyoruz? Bunu mantık yürütmeyle anlayabilirsiniz. Ortadaki 2’nin yanında bir mayın olduğunu varsayalım (mesela ilk dikey örneğe bakın). Ama 2’nin yakınında iki mayın olmalı. Peki ikinci mayını nereye koyacağız? Ortadaki 2’nin altında ve üstünde 1 var, ama bunlarda zaten bayrakla işaretlenmiş birer mayın var. Dolayısıyla ortaya mayın yerleştirmemiz mümkün değil. Mayınların üstteki 1 ve alttaki 1 ile aynı sınırı paylaşması gerekiyor. Ve bunlar 1 olduğundan yanlarında sadece bir mayın olabilir, etraflarındaki diğer tüm kareler mayınsız olmalı.

Başlarda öğrenmeğe değer başka bir nispeten yaygın düzen de 1-2-2-1. 1-2-1’e benzer olarak 1-2-2-1 mantık kullanarak çözülebilir. Ancak çözüm tam tersi olacaktır. 1-2-1 için çözüm bomba-boş-bomba şeklindedir ama 1-2-2-1 için boş-bomba-bomba-boş şeklindedir. Diğer bir ifadeyle 1-2-1’de mayınlar 1’lerin yanındayken 1-2-2-1’de mayınlar 2’lerin yanındadır.

1-2-2-1 düzeni, örnek 1, işaretsiz 1-2-2-1 düzeni, örnek 1, işaretli 1-2-2-1 düzeni, örnek 1, çözümlü

Burada bir dikey 1-2-2-1 düzeni görüyoruz. İki tane 2’nin yanında iki mayın var ama bu düzenin etrafındaki diğer karelerde mayın yok.

1-2-2-1 düzeni, örnek 2, işaretsiz 1-2-2-1 düzeni, örnek 2, işaretli 1-2-2-1 düzeni, örnek 2, çözümlü

Burada bayrağı hesaba kattıktan sonra bir 1-2-2-1 düzeni görüyoruz. Mayınlar iki tane 2’nin üstünde ve 1’lerin üstündeki kareler mayın içermiyor.

1-2-2-1 düzeni, örnek 3, işaretsiz 1-2-2-1 düzeni, örnek 3, işaretli 1-2-2-1 düzeni, örnek 3, çözümlü

Bu da benzer bir durum. Bir bayrak 1-2-2-2 düzenini 1-2-2-1 düzenine dönüştürüyor.

1-2-2-1 düzeni, örnek 4, işaretsiz 1-2-2-1 düzeni, örnek 4, işaretli 1-2-2-1 düzeni, örnek 4, çözümlü

Bu son örnekte bir bayrağın iki rakamı değiştirdiğini görüyoruz: 2-3-2-1 düzeni 1-2-2-1 düzenine dönüşüyor çünkü bayrak hem 2’ye hem de 3’e temas ediyor.

Çok sayıda düzen vardır, bunların bazıları popüler, bazıları nadir, bazıları kullanışlı ve bazıları da pek işe yaramaz. Mayın Tarlası düzenleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Authoritative Minesweeper sayfasından Patterns Guide (Düzen Kılavuzu) bölümünü veya Minesweeper Wiki’de Strategy Guide kısmını okuyabilirsiniz.

Tavsiyeler ve Püf Noktaları

Peki. Artık Mayın Tarlasını çözmek için mantığınızı nasıl kullanacağınızı biliyorsunuz. Ve hızlı oynayabilmenizi sağlayacak birkaç düzen öğrendiniz. Peki daha da hızlı oynamanızı sağlayacak püf noktaları var mı? Cevabımız evet.

Soru işareti – bunu kapatın. Bu özellik orijinal Mayın Tarlası’nda vardı, bu yüzden birçok yeni versiyonda da uyumluluk açısından bulunuyor. Ancak tecrübeli oyuncular için bu tamamen gereksiz bir özellik. Sağ-tık bir bayrak yerleştirmeli veya kaldırmalı, başka bir şeye gerek yok.

Çoklu tıklama – buraya kadar kapalı bir kareyi açmak için sol fare tuşunu kullanmaktan ve kapalı bir kareye bayrak yerleştirmek için sağ fare tuşunu kullanmaktan bahsettik. Ancak yapılabilir başka tıklamalar da var. Etrafında üzerinde yazan rakam ile eşit sayıda bayrak içeren bir kareye (mesela 3 rakamının etrafında 3 bayrak olduğunda) sol tıkladığınızda etrafındaki kapalı tüm kareler açılır. Bu özelliği birden fazla tıklama yapmak yerine tek bir tıklama ile birkaç kareyi açmak için kullanabilirsiniz.

Klavye ile oynama – oyunu her iki elinizi kullanarak oynayabilirsiniz. Farenizi kapalı bir karenin üstüne getirin ve bayrak yerleştirmek/kaldırmak için yalnızca Boşluk tuşuna, kareyi açmak için ise Enter tuşuna basın. Bir karenin etrafına karşılık gelen sayıda bayrak yerleştirilmişse, bu karede Boşluk veya Enter tuşuna basmak etrafındaki tüm kapalı kareleri açar.

Bayrak yok – bazı oyuncular bayrak yerleştirmemeyi tercih eder. Bu da oyun sırasında daha az tıklama ve potansiyel olarak oyun hızında bir artış anlamına gelir. Ama bunun ne zaman hızlı oynama sonucu vereceği tartışmalıdır çünkü mayınların olduğu yerleri hatırlamanız gerekir ve bir kerede birden fazla kare açmak için rakamların üstüne tıklayamazsınız. Birçok tecrübeli oyuncu bazen yardımcı olacağını düşündükleri yerlere bayrak yerleştirir ancak çoğu zaman bayrak kullanmazlar.

Süpersonik mod – bazı Mayın Tarlası versiyonları oyuncunun sadece fareyi kullanarak ama herhangi bir tıklama yapmadan oynamasına izin verir. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Fare imlecini kapalı bir kareye getirdiğinizde otomatik olarak oraya bayrak yerleştirirsiniz. Fare imlecini rakam yazan bir karenin üstüne getirirseniz etrafındaki kapalı kareler otomatik olarak açılır, tabi karenin üzerindeki rakam ile etrafındaki bayrak sayısı aynı ise. Bu normal bir oyunla aynı miktarda mantıksal çıkarım gerektirir ama oyunu çok daha hızlı yapar. Çünkü nereye bayrak yerleştireceğinize ve hangi kareleri açacağınıza tıklama yerine sadece fareyi ekranda gezdirerek karar verirsiniz. Maalesef çevrim içi Mayın Tarlasının bu versiyonunda bu özellik bulunmuyor. Ancak bu özelliği minesweeper.us adresindeki oyunun diğer versiyonlarında bulabilirsiniz.

Ne kadar hızlı oynadığınızla ilgisi olmayan ama özellikle yeni başlayan oyuncular için hatırlama açısından çok önemli bir tavsiyemiz daha var. Bir hata yaptığınızda, bir bayrağı yanlış yerleştirdiğinizde ve sonrasında bir mayın patlayıp kaybettiğinizde, oyun size hatanızı gösterir. Yanlış yerleştirilmiş bayrak üzerine çarpı atılmış mayın sembolü ile gösterilir. Birçok kişi hatalı bir şekilde üzerine çarpı atılmış mayının, mayının olması gereken yeri gösterdiğini düşünür. Aşağıdaki örneğe bakın.

Yanlış yerleştirilmiş bir bayrak içeren bir Mayın Tarlası panosu

Burada ne olmuş? Oyuncu dikey 2-3-2 dizilimi boyunca 3 bayrağı doğru yerleştirmiş. Bu bayraklar halen bayrak olarak gösteriliyor. Ancak oyuncu sonrasında 2’nin üzerine bir bayrak yerleştirmiş. Ancak burada mayın yok (1-2-1 düzenini hatırlayın), bu yüzden bayrak yanlış yerleştirilmiş; şu anda da üzerine çarpı atılmış bir mayın ile gösteriliyor. Arka planı kırmızı olan soldaki mayın ise oyuncunun açtığı ve mayınlı olduğu için patlayan kare. Birçok oyuncu bu şekildeki bir görsele baktığında 1’e temas eden iki mayın görür: arka planı kırmızı olan mayın ile çarpı atılmış mayın. Bu oyuncular 1’in etrafında iki mayın olduğu için oyunun bozuk olduğunu düşünürler. Ancak bu doğru değildir; 1’in etrafında sadece bir mayın vardır ve oyun mükemmel çalışmaktadır.

Kilitlenme

Geleneksel Mayın Tarlası oyununda mayınlar rastgele yerleştirilir. Bunun bir sonucu olarak bazen oyunu sadece mantık kullanarak çözebileceğinizin garantisi olmaz.

This is how you can get stuck in Minesweeper.

Birçok tecrübeli oyuncu hayal kırıklığı kaynaklı gözyaşlarına, tekrarlayan kabuslara ve hatta bazen hafif travma sonrası stres bozukluğuna neden olan bu tür durumları iyi bilmektedir. Bu örnekte, uzun ve yorucu bir oyun sonrasında oyuncu İleri zorluk seviyesindeki bir Mayın Tarlası panosunu neredeyse çözmüştür. Ve şimdi final hamlesi için son mayının nerede olduğunu tahmin etmek zorundadır. Kırmızı elips içerisindeki iki kare eşit olasılıklarla mayın içeriyor olabilir. Bu yüzden oyuncunun yeteneği ne olursa olsun oyunun sonucu bir yazı turaya kalmış durumda. Bu özellikle de İleri zorluk seviyesini çözmek için çok zaman ve emek harcaması gereken daha az tecrübeli oyuncular için sinir bozucu bir durumdur. Ve sonunda, tüm bu zaman ve emek kötü şans yüzünden boşa gider.

Bu durum tek bir oyun sırasında hiç yaşanmayabilir, bir kere yaşanabilir veya birçok kez yaşanabilir. Oyun sırasında tahmin etmek zorunda kalmak bir şanssızlık durumudur, pano büyüdükçe bu durum daha sık karşınıza çıkar. İleri zorluk seviyesinde oyuncu dört veya daha fazla kez tahmin yürütmek zorunda kalabilir. Her bir tahmin yürütme yazı tura atmaya benzerse (her zaman böyle değildir ama biz en basitini göze alalım), bu durumda oyunu kazanma şansı üst üste dört defa tura gelmesi gibidir ki bu da %10’dan azdır. Pano boyutunu ikiye katlamak öngörülen tahmin sayısını da ikiye katlar. Birçok kez tahmin yürütme zorunda kalmak, ne kadar yetenekli olursanız olun kazanma şansınızı pratikte sıfıra düşüreceği için bu şekilde oynamak çok can sıkıcı olacaktır.

Peki bu sorunu çözmenin bir yolu var mı? Evet. Tahmin yürütme zorunda kalma durumu birçok Mayın Tarlası versiyonunda bulunsa da bizim oyunuzda bu durum yok. Mayın Tarlası’nın bizim versiyonunda “sırf zekaya dayalı” dediğimiz bir mod bulunuyor. Oyunu bu modda oynadığınızda oyun tarafından oluşturulan panolar her zaman çıkarımsal olarak çözülebilir olur. Bu da hiçbir zaman mayınların nerede olduğuna dair tahmin yürütmek zorunda olmayacağınız, oyunu sadece zekanızı kullanarak çözebileceğiniz anlamına gelir. Peki bu nasıl olabiliyor? Her yeni bir oyun panosu oluşturulduğunda oyun motoru panonun tahmin yürütmeden çözülebilir olup olmadığını kontrol eder. Eğer çözülemez ise oyun panoyu değiştirir ve tekrar kontrol eder. Oyun hiçbir tahmine gerek kalmadan çözülebilir bir pano bulana kadar bu şekilde devam eder. Varsayılan olarak “sırf zekaya dayalı” modu seçilidir, yani Mayın Tarlası maceranıza başlarken kilitlenme kaygısı duymanıza gerek yok. Ayrıca bizim oyunumuzda Süperinsan ve Uzaylı zorluk seviyelerinin mevcudiyeti de bu mod sayesindedir. Gerçekten devasa bir pano istiyorsanız minesweeper.us üzerindeki Tanrı zorluk seviyesini de öneririz.

Diğer oyuncular ne kadar hızlı oynuyor?

Eğer yeni başlayan bir oyuncuysanız her bir zorluk seviyesini çözmek için gereken makul sürelerin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Başlangıç zorluk seviyesinde en fazla 10 saniyede, Orta zorluk seviyesini 60 saniyede ve İleri zorluk seviyesini 240 saniyede çözüyorsanız kendinizi iyi sayabilirsiniz. Kendinizi çok iyi sayabilmeniz için Başlangıç zorluk seviyesini 6 saniyede, Orta zorluk seviyesini 40 saniyede ve İleri zorluk seviyesini 100 saniyede çözmeniz gerekir.

Aşağıdaki videolarda diğer oyuncuların nasıl oynadığını görebilirsiniz. Bunun hala gündelik oyuncu seviyesi olduğunu, profesyonel olmadığını unutmayın.

Başlangıç zorluk seviyesinde:

Orta zorluk seviyesinde:

İleri zorluk seviyesinde:

Süperinsan zorluk seviyesinde:

Uzaylı zorluk seviyesinde:

Profesyonel oyuncular arasında Dünya Rekorları şöyledir: Başlangıç zorluk seviyesinde 1 saniye, Orta zorlukta 6 saniye ve İleri zorluk seviyesinde 27 saniye. 2022 itibariyle ise en iyi süreler Başlangıç zorluk seviyesinde 0,49 saniye, Orta zorlukta 5,80 saniye ve İleri zorluk seviyesinde 26,59 saniyedir.

Diğer kaynaklar

Mayın Tarlası hakkında daha fazla şey öğrenmeyle ilgileniyorsanız, aşağıdakilerden daha fazla bilgi alabilirsiniz: